26 November 2009

Gardener's Quiz

You may not want to be outside gardening this weekend so here is a fun quiz to work on alone or with family and friends.

1. The difference between fruits and vegetables: A) Fruit is sweet and vegetables are bland. B) Fruit grows on trees and vegetables grow in the ground. C) Fruits develops from flowers and vegetables do not.

2. During a period of rainy weather, outdoor plant leaves can get a cluster of brown spots near the leaf stem caused by: A) Rain splashing soil onto the leaf causing a bacterial infection. B) Insect invasion. C) Too much water.

3. When this blooms, it is time to prune roses: A) Azalea. B) Forsythia. C) Rose of Sharon. D) Snowball Bush.

4. Hypertufa is A) A planting pot made of peat moss, concrete and perlite B) A spring flowering bulb C) A plant disease

5. Skunk Cabbage or Symplocarpus foetidus has evergreen leaves and green, bell-shaped flowers. Foetidus means offensive, stinking odor. A) True. B) False.

6. An invasive weed that looks like yellow and red threads is: A) Dodder. B) Kudzu. C) Red Creeper.

7. Plant tags and catalogs use Plant Hardiness Zones to describe annuals and perennials. Hardiness is: A) The thickness of the plant stem. B) The health of the seeds produced by the plant. C) The coldest temperatures the plant can survive.

8. 7-Up is the best cut flower preservative. A) True. B) False.

9. Store seeds in” A) Kitchen cabinet. B) Dark closet. C) Freezer. D) Refrigerator.

10. Perlite and vermiculite are: A) Sterile soil additives. B) Used in place of soil to start seeds. C) Herbicides. D) Pesticides.

11. To a gardener, a drill is: A) A hole in a fruit tree made by an insect. B) A hole made to plant a seed. C) A mark made on a fence post.

12. A woody herb that brings honey bees: A) Basil. B) Rosemary. C) Thyme.

13. A plant with prickly hairs, blue and pink flowers, is used to soothe skin and make soup: A) Rose. B) Cabbage. C) Borage. D) Petunia.

14. Butterflies need a lot of: A) Pollen. B) Seeds. C) Nectar. D) Dew.

15. Old farmers planted vegetables: A) When chickens began laying eggs in the spring. B) When weeds began to grow in the garden. C) When feed stores brought in seeds.

16. Salvia Azurea is a native plant with blue flowers in the fall. Azurea means: A) Native. B) Mint. C) Fall flowering. D) Blue.

17. Earthworms do not have teeth. What do they eat? A) Decaying roots and leaves. B) Soil. C) Soil organisms. D) Manure. E) All. F) None.

18. Sweet potato vines produce a vegetable we can eat: A) True. B) False.

19. The difference between a perennial and an annual: A) Vegetables are annuals. B) True annuals complete a life in less than a year. C) Perennial plants that are not cared for are annuals.

20. Plant spring blooming bulbs: A) The previous fall. B) Deep to protect them from freezing. C) As far away from trees and shrub roots as possible.

21. Most flowering shrubs should be pruned in the fall: A) True. B) False.

22. Witch Hazels bloom in the winter, Spice Bushes bloom in the spring, Lilies bloom in the summer, Monk’s Hoods bloom in the fall. A) True. B) False.

23. Moss in a lawn will prevent grass growth. Remove by: A) Fertilize with nitrogen. B) Remove by hand. C) Treat with iron such as liquid ferric sulfate. D) All. E) None.

24. Stunted growth, yellow leaves, and leaf burn can all be the result of oxygen starvation due to over watering” A) True. B) False.

25. Xeriscape gardens are common in: A) Hawaii. B) Georgia. C) Arizona. D) Michigan.

Answers

1 C

2 A


3 B

4 A

5 A

6 A

7 C

8 A

9 D

10 A and B

11 B

12 C

13 C

14 C

15 B

16 D

17 E

18 B

19 B

20 A

21 B

22 A

23 D

24 A

25 C

1 comment:

Flowers said...

Glad to go through the quiz on garden. It sharpen my mind providing more information on it. Your blog rocks.